Untul de shea este extras din nucile copacului Butyrospermum parkii, cunoscut si sub numele de Vitellaria paradoxa. Acest copac se gaseste in savana africana, pe cuprinsul a 19 tari, intre Senegal la vest si Etiopia la est.
Untul de shea este compus din cinci acizi grasi importanti: palmitic, stearic, oleic, linoleic (vitamina F – regleaza hidratarea pielii, protejeaza impotriva agresiunilor exterioare), si arachidic . Acizii stearici si oleic insumeaza 85-90% dintre acestia. Continutul ridicat de acid stearic da untului de shea consistenta solida, in timp ce acidul oleic influenteaza cat de moale sau tare este acesta.
Untul de shea contine o mare cantitate de grasimi insaponificabile, printre care: tocoferoli (vitamina E – antioxidant, hidratant, protejeaza contra UV, antiinflamator), si retinol (vitamina A – regenerant, anti-aging, stimuleaza sinteza colagenului, previne ridurile datorate expunerii la soare).
Unt de shea nerafinat. 100 gr - 16 lei
Unt de shea nerafinat. 100 gr - 16 lei
Care este diferenta intre untul de shea rafinat si cel nerafinat
Untul pur, nerafinat are adevaratele proprietati de vindecare si hidratare ale untului de shea. Majoritatea untului de shea care se poate gasi in afara Africii de Vest este alb si inodor, cu alte cuvinte a fost rafinat pentru a inlatura mirosul natural si culoarea galbuie.
In cursul procesului de rafinare se pierd componente cu rol nutritiv. Rafinarea, inalbirea, deodorizarea (cu solventi, hexan etc) duc la reducerea semnificativa a proprietatilor vindecatoare.
Produsul final este un unt alb, fara miros, cu aspect atragator, dar caruia ii lipsesc adevaratele proprietati hidratante, nutritive si vindecatoare ale untului de shea traditional. In plus untul de shea rafinat este tare, nu moale si cremos precum untul pur, nerafinat.
In favoarea untului de shea rafinat se poate spune ca are un termen de garantie extins, o culoare alba, ca orice crema cosmetica, si niciun miros.
La ce se foloseste untul de shea
Untul de shea a fost folosit de secole in Africa , pentru a hidrata si proteja pielea de soare, vant, caldura si apa sarata. Este cunoscut ca una dintre cele mai eficiente substante hidratante, datorita continutului ridicat de grasimi insaponificabile, incluzand vitamina F.
Untul de shea, cu proprietatile sale de vindecare deosebite, este folosit pentru piele matura, piele bronzata, iritatii, riduri, eczeme, roseata, cicatrici, arsuri, dermatita, masaj, pentru relaxarea muschilor, pentru entorse, inflamatii, artrita si rani.
Compozitia unica a untului de shea nerafinat ajuta la prevenirea si protectia pielii uscate, atenuand discomfortul tenului iritat, uscat, si ars de vant.
Untul de shea poate si folosit ca masca de par, pentru hidratarea scalpului uscat si stimularea cresterii parului. Se poate folosi, cu masura, ca ceara de par...
Cum se aplica untul de shea
Cea mai buna metoda de aplicare a untului de shea este luarea unei mici cantitati, frecata in maini pana devine lichida, si aplicarea acesteia pe piele. Untul de shea va fi absorbit rapid in piele.